Co zrobi? z ziemniak?w? Przepis na angielsk? zapiekank? pastersk?

Zapiekanka pasterska, czyli cottage pie, to danie wywodz?ce si? bezpo?rednio z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Powstaje na bazie ziemniaków, cebuli i mi?sa wo?owego lub jagni?cego, które u?o?one s? warstwowo. Jej przygotowanie to znakomity sposób, aby kreatywnie wykorzysta? ziemniaki, które posiadamy w nadmiarze. Dzi?ki temu nic si? nie zmarnuje, a my zyskamy ciekawy pomys? na obiad, weekendowe ?niadanie lub syc?c? kolacj?. Jak przygotowa? tradycyjn? angielsk? zapiekank? pastersk? w kilku prostych krokach?

Sk?adniki na tradycyjn? zapiekank? pastersk?

Zapiekanka pasterska jest pysznym i syc?cym daniem wywodz?cym si? z Wielkiej Brytanii. Du?? popularno?ci? cieszy si? tak?e w Irlandii. Pocz?tki jej przygotowywania si?gaj? XVIII wieku, kiedy to ziemniaki stanowi?y podstawowy codzienny posi?ek popularny zw?aszcza w?ród mieszka?ców angielskich wsi. Tradycyjna angielska zapiekanka pasterska powstaje na bazie mi?sa jagni?cego, jednak z powodzeniem w polskich realiach mo?emy je zast?pi? mi?sem wo?owym. Najlepiej do tego celu sprawdzi si? mi?so mielone, które mo?emy kupi? gotowe lub przygotowa? samodzielnie w domu z wybranych sk?adników.

Zapiekanka pasterska sk?ada si? z dwóch warstw. Pierwsz? stanowi zapieczone na z?ocisty kolor puree ziemniaczane, a drug? mi?so mielone wraz z warzywnymi dodatkami. Przygotowanie tego dania pocz?tkowo mo?e wydawa? si? czasoch?onne, jednak warto cho? raz pokusi? si? o jego wykonanie, gdy? gotowa zapiekanka pasterska jest niezwykle smaczna, oryginalna i syc?ca. Do jej przygotowania potrzebujemy nast?puj?cych sk?adników: 0,5 kg mi?sa mielonego, 2 kg ziemniaków, 2 cebuli, 2 z?bków czosnku, 2 ?y?ek mas?a, 150 ml mleka, 1 jajka, ?y?ki koncentratu pomidorowego oraz przypraw: soli, pieprzu i ga?ki muszkato?owej.

Co zrobi? z ziemniak?w? Przepis na angielsk? zapiekank? pastersk?

Zapiekanka pasterska w praktyce – sposób przygotowania

W pierwszej kolejno?ci obieramy ziemniaki ze skórki i gotujemy je na mi?kko w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i miksujemy na g?adkie puree. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez prask? lub siekamy w drobn? kostk?. Do puree ziemniaczanego dodajemy mas?o, mleko i czosnek, doprawiamy ca?o?? odrobin? ga?ki muszkato?owej do smaku i dok?adnie mieszamy. Odstawiamy, aby sk?adniki mog?y si? przegry??. W tym czasie obieramy cebul?, kroimy j? w drobn? kostk? i mieszamy z drugim pokrojonym z?bkiem czosnku. Podsma?amy je na patelni.

Do cebuli i czosnku dodajemy mi?so mielone i sma?ymy ca?o?? na oleju do czasu a? mi?so delikatnie si? zarumieni. Zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy ?y?k? koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku sol? i pieprzem. Tak przygotowany farsz dusimy na wolnym ogniu przez ok. kwadrans. Nast?pnie przek?adamy go do naczynia ?aroodpornego, a na wierzchu równomiernie uk?adamy przygotowane wcze?niej puree ziemniaczane. Roztrzepujemy jajko i rozsmarowujemy je po wierzchu surowej zapiekanki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekamy w nim danie przez ok. 20 min. I tak oto nasza domowa zapiekanka pasterska jest gotowa do podania!