Degustacja whisky ? jak powinna wygl?da??

Znan? form? picia whisky jest ten trunek spo?ywany wraz z lodem. To sposób wymy?lony przez brytyjskich oficerów w XIX wieku, którzy przebywali na terenach skolonizowanych. Spo?ywali tak? whisky, by uchroni? si? przed udarem cieplnym, za?ywaj?c nieco och?ody. Bior?c pod uwag? ogólne zasady jakimi kierowa? si? powinna degustacja whisky to lód nie powinien by? podczas niej wykorzystywany, poniewa? zaburza kubki smakowe. W czasie degustacji powinna towarzyszy? uczestnikom niegazowana i niemineralizowana woda.

Degustacja whisky – temperatura serwowania

W zale?no?ci od szko?y, któr? si? uznaje tak? temperatur? nale?y stosowa?. Dla jednych degustacja whisky zawiera trunki serwowane w temperaturze pokojowej, a dla innych jest degustowana w temperaturze równej 15 stopni Celsjusza.

Sposób degustacji

Degustacja whisky sk?ada si? z trzech faz. Podobnie jest jak w przypadku degustacji win. Na pocz?tku ma miejsce ocena wizualna, nast?pnie ocena aromatów, a na koniec ocena smaku. Wiele osób jest przekonanych, ?e do degustacji whisky najlepiej nadaj? si? popularne szklanki typu old fashion. Jest to nieprawda, gdy? degustacja zazwyczaj odbywa si? w obecno?ci szklanek o kszta?cie tulipana.

Degustacja whisky ? jak powinna wygl?da??

Ocena wzrokowa

Warto wiedzie?, ?e whisky po procesie destylacji jest bezbarwna. Po czasie le?akowa nabiera swojego niepowtarzalnego koloru. Oceny tego koloru dokonuje si? poprzez przechylenie kieliszka z trunkiem i pod?o?enie pod niego bia?? chustk? czy kartk?, by dok?adnie oceni? kolor whisky.

Ocena zapachowa

Whisky zalicza si? do alkoholi wysokoprocentowych, st?d nale?y je przysuwa? do nosa spokojnie i delikatnie. Zbyt szybkie przybli?enie trunku mo?e spowodowa?, ?e receptory zapachowe zostan? odurzone. Nale?y dokona? kilku szybkich i delikatnych wdechów, skupiaj?c si? na aromatach. Kolejno trzeba dola? wody i ponownie pow?cha?, dzi?ki temu ?agodniejsze aromaty uwalniaj? si?.

Ocena smakowa

Po wype?nieniu ust trunkiem nale?y skoncentrowa? si? na smakach, a dopiero pó?niej prze?kn??. Tutaj ma miejsce ocena równowagi whisky. S?odycz znajduje si? na czubku j?zyka, s?ono?? po bokach, kwasowo?? w górnej cz??ci j?zyka, a gorycz rozprzestrzenia si? na ko?cu j?zyka. Zwykle dopiero po kilku minutach mo?na bardziej wyra?nie wyczu? smaki.

Whisky na pocz?tek

Zaleca si?, by pocz?tkowe degustacje whisky rozpocz?? od trunków z regionu Lowlands. Posiadaj? du?o delikatniejsze aromaty, w których przewa?aj? delikatne i kwiatowe nuty. Dobrym wyborem b?dzie tak?e whisky Speyside czy trunki powstaj?ce w gorzelni takiej jak Benriach czy Glenmorangie. Wymienione powy?ej odmiany charakteryzuj? si? ?agodnym i zrównowa?onym smakiem.

Sposób przechowywania whisky

Whisky najlepiej przechowywa? w tradycyjnym barku, który musi chroni? przed promieniami s?onecznymi oraz wysok? temperatur?. To, co jest niezwykle istotne, ?e whisky po otwarciu mo?e sta? tak d?ugo, jak tylko chcemy. Nie ma ?adnego przymusu wypicia go w ci?gu kilku dni od otwarcia, co zdarza si? w przypadku innych alkoholi. Tak jest przyk?adowo z winem.