R??norodny ?wiat whisky

Whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi na ?wiecie. Wyró?nia si? charakterystycznym smakiem i aromatem. Do wyboru jest wiele gatunków, od s?odkiej whisky Tennessee Bourbon po mocne szkockie whisky.

R??norodny ?wiat whisky 

Co to jest whisky?

Tym terminem okre?lamy szereg napojów alkoholowych pochodz?cych z ró?nych odmian sfermentowanego ziarna. Najcz??ciej do produkcji whisky wykorzystywany jest j?czmie?, s?ód j?czmienny,  pszenica, kukurydza, ?yto i ?yto s?odowane.

Whisky produkowane wy??cznie przy u?yciu wody i s?odu j?czmiennego, nazywane jest s?odowym. Z kolei te, które wykorzystuje kombinacj? ziaren okre?lane jest jako zbo?owe. Czasami miesza si? ró?ne gatunki whisky, aby doda? unikalne aromaty.

Szkocka whisky

Szkocka whiskey jest produkowana w Szkocji. Zawiera wod? i s?ód j?czmienny, ale czasami mog? si? w niej te? znale?? inne ziarna. Ka?da szkocka whisky musi by? poddana procesowi starzenia w d?bowych beczkach nie wi?kszych ni? 700 litrów przez co najmniej 3 lata. Produkt ko?cowy musi zawiera? co najmniej 40% alkoholu (wed?ug obj?to?ci ABV). Najcz??ciej s? wytwarzane w specjalnych naczyniach i dwukrotnie destylowane.

Ziarno j?czmienia jest wystawione na dym torfowy podczas procesu suszenia. Ten proces i starzenie si? w d?bowej beczce, nadadz? whisky kilka bardzo charakterystycznych aromatów i smaków. Obejmuj? alkohol, dym, skór?, wanili?, torf, ziarna, drewno/d?b, cedr, s?ód, owoc, orzechy i tyto?. Obecno?? ka?dego smaku zmienia si? w zale?no?ci od technik stosowanych w danej destylarni, mieszanki zbo?owej i rodzaju szkockiej.

Irlandzka whiskey

Jak sama nazwa wskazuje, irlandzka whiskey musi by? produkowana w Irlandii. Wykorzystuje suszony w piecu j?czmie?, który nie zawiera torfu. Dlatego ma mniej dymny smak ni? szkocka whisky. Jest potrójnie destylowana. Dzi?ki temu ma charakterystyczny smak. Jest ch?tnie wybierana do drinków. Profesjonalna degustacja whiskey zwraca uwag? na takie dominuj?ce smaki, jak alkohol, s?ód, krem waniliowy, pomara?cze, limonki, mandarynki, marmolada i drewno.

Burbon

Burbon to ameryka?ska whiskey. Produkowana jest z zacieru, który zawiera co najmniej 51% kukurydzy i dojrzewa w nowych zw?glonych d?bowych beczkach. W zacierze mo?emy te? znale?? ziarna innych zbó?, takie jak j?czmie?, pszenica i ?yto. Niektóre gatunki burbonu s? produkowane tylko w okre?lonych miejscach. Na przyk?ad whiskey Kentucky jest produkowana w Kentucky.

Burbon jest bardzo s?odk? whiskey z nut? wanilii, karmelu, miodu i d?bu. Mo?e mie? lekko dymny smak dzi?ki zastosowaniu w?gla drzewnego i trzymaniu w zw?glonych d?bowych beczkach.

Burbony, podobnie jak wiele ameryka?skich gatunków whiskey, s? zwykle du?o m?odszymi odpowiednikami szkockich. Najbardziej znany jest Jack Daniels.

R??norodny ?wiat whisky 

Ameryka?ska whiskey

W sklepach znajdziesz teraz wiele ró?nych gatunków ameryka?skiej whiskey. Burbon jest s?odki. Je?li jednak lepiej poznasz ameryka?ski rynek, odkryjesz fenomenalne pikantne, bogate i mocne whiskey.

Je?li jeszcze nigdy nie próbowa?e? whisky, wybierz si? na degustacj?. Wtedy mo?esz odkry? wiele fantastycznych gatunków.

Artyku? przygotowany przy wspó?pracy z PickandTaste.pl - pasjonuj?ca degustacja whisky.